Resepi Tart Nenas Gulung
Actually credit for http://www.tiffinbiru.com sebab I follow resepi buat tart nenas gulung dari blog tu...n my first tyme buat kuih raya jenis tart nie..mula2 agak susah juga ..kena ada skill nak buat2 kuih nie..resepi nie mudah dari resepi lain ..then bila dah pandai buat rase best lak baked kuih..Then trjadi la cerita suh kwn n mkcik2 try..sbb klu ok boleh la order kan..dpt la I income sikit2...nak2 masa raya nie..xsngka ada yg suka sebb katanya gebu...sekali order 20 balang huhuhuh...mse tu main2 je..tapi dah org order kan.. nak xtak buat la..hasil jualan xde la bnyak tapi lepas juga untuk cover 4 mr.oven punya spend...jum layan resepi kat bawah
BAHAN-BAHANNYA :-)
230 gram mentega berkualiti tinggi (mat guna Golden Churn)
400 gram tepung gandum*
40 gram tepung kastard*(*disatukan dan diayak)
50 gram gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
Inti nenas secukupnya, digentel sebesar duit 5 sen
Kuning telur untuk disapu
CARA MEMBUATNYA :-)
BAHAN-BAHANNYA :-)
230 gram mentega berkualiti tinggi (mat guna Golden Churn)
400 gram tepung gandum*
40 gram tepung kastard*(*disatukan dan diayak)
50 gram gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
Inti nenas secukupnya, digentel sebesar duit 5 sen
Kuning telur untuk disapu
CARA MEMBUATNYA :-)
- Putar mentega dan gula aising hingga sebati. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Mati kan mixer, ratakan adunan, dan tutup dengan tuala dapur bersih yang telah dilembapkan.
- Isi sedikit doh tadi dalam acuan tekan yang dipasang muncung tat gulung. Picit panjang hingga habis. Letak inti tadi dan gulung kemas2. Alih ke dalam dulang pembakar, buat hingga siap.
- Sapu kuing telur atas tat gulung tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan. Keluarkan tat dari oven dan biar 2-3 minit dalam loyang pembakar.
- Alih atas jaringan dan biar sejuk, simpan dalam bekas kedap udara...
Comments
Post a Comment